Τρομακτική άνοδος στις τιμές των καυσίμων

Τρομακτική άνοδος στις τιμές των καυσίμων

Αρ. Πρωτ. 12606/04.03.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Αρ. Πρωτ.  12626/04.03.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

 

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων, εξαιτίας των γεγονότων που επικρατούν στις Αραβικές χώρες. Οι τιμές έχουν σκαρφαλώσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις εξωφρενικές αυξήσεις. Στο 1,65 ευρώ το λίτρο σκαρφάλωσε η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ανόδου και καθιστώντας τη χώρα μας ακριβότερη σε επίπεδο  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υψηλότερη τιμή στη χώρα μας διαμορφώθηκε στα 1,837 ευρώ το λίτρο. Στις αρχές του έτους η τιμή ήταν λίγο πιο κάτω από 1,60 ευρώ το λίτρο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε εννέα νομούς της χώρας η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, ενώ σε άλλους επτά η μέση τιμή ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63 ευρώ.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τη μέση τιμή να ξεπερνά τα 85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή πρόκειται για αύξηση 5,5 λεπτά από τις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της χώρας κινείται και πάνω από 95 λεπτά. Οι ακριβότεροι νομοί είναι οι Κυκλάδες, το Λασίθι, τα Χανιά, η Κεφαλλονιά και η Κέρκυρα, όπου η μέση τιμή αγγίζει τα 91,1 λεπτά το λίτρο.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί έντονα τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρεκόρ ανόδου των τιμών. Η χαοτική αυτή κατάσταση εντείνεται ακόμη περισσότερο από το έκρυθμο κλίμα, που επικρατεί στις αραβικές χώρες. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση και δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο από το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες, προτού η κατάσταση στην αγορά εκτροχιαστεί πλήρως.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί άμεσα στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι καταναλωτές από το ράλι ανόδου, που δημιουργεί η έκρυθμη κατάσταση στις αραβικές χώρες;

Απάντηση Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Απάντηση Υπουργείου Οικονομικών

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ